Shutterstock 1459566752 (1)

Huurder of verhuurder in horeca of retail? Bereken de huurprijsvermindering!

19 januari 2022

Heb jij een huurovereenkomst van voor 15 maart 2020 en huur of verhuur jij een horecapand of een winkelpand? Is er omzetverlies geleden door de coronamaatregelen? Zo ja, dan maak jij of maakt jouw huurder waarschijnlijk aanspraak op huurprijsvermindering. Bereken de hoogte van de huurprijsvermindering via onderstaande tool. Dit biedt vervolgens een basis om het gesprek aan te gaan.

Achtergrond

Door de coronacrisis wordt iedereen hard geraakt, maar bepaalde sectoren harder dan anderen. De horeca en retail worden verplicht hun deuren te sluiten of worden beperkt door andere maatregelen, zoals een wijziging in openingstijden of door het aantal toegestane aanwezige klanten. Hierdoor lijden deze sectoren flinke verliezen in omzet, terwijl de vaste lasten door lopen. In de huursector heeft dit geleid tot de discussie over de vraag of de huurders van bepaalde bedrijfsruimten in verband met de coronacrisis aanspraak kunnen maken op vermindering van de huurprijs. En zo ja, hoe die vermindering moet worden berekend.

Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad hierover duidelijkheid gegeven. De omstandigheid dat een huurder deze ruimte maar beperkt kan exploiteren als gevolg van de coronamaatregelen is een ‘onvoorziene omstandigheid’ waarmee partijen geen rekening hebben gehouden bij het sluiten van de huurovereenkomst vóór 15 maart 2020. In die gevallen kan de rechter de huurovereenkomst aanpassen door de huurprijs te verminderen over de periode van het omzetverlies. De Hoge Raad geeft in zijn uitspraak een rekenformule dat een handvat biedt voor de berekening van de huurprijsvermindering. Hierbij wordt rekening gehouden met het geleden omzetverlies ten opzichte van dezelfde maand of hetzelfde kwartaal in de periode vóórdat de coronacrisis in Nederland is begonnen (de referentieperiode) en de ontvangen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). LXA Advocaten heeft de formule van de Hoge Raad omgezet in een handige ‘rekentool’.

Rekentool

Deze rekentool geeft een indicatie van de huurprijsvermindering waarop jij of jouw huurder recht zou hebben op basis van het arrest van de Hoge Raad. Let wel, dit is de hoofdregel! Er wordt daarnaast enkel uitgegaan van volledige maanden. In concrete gevallen blijft het maatwerk. Wil je weten hoe de nieuwe benadering van de Hoge Raad in jouw situatie uitpakt? Neem vrijblijvend contact op met de huurrecht advocaten van LXA.

Gesprek met de huurder of verhuurder

Komt uit de tool dat er recht is op huurkorting? Maar kom je er met je huurder of verhuurder toch niet uit? Wij hebben veel ervaring met het voeren van onderhandelingen. Wij helpen graag met het bespreken van de aanpak en strategie van een dergelijk gesprek, of voeren namens jou de onderhandelingen.

Komt er alsnog geen oplossing? In die gevallen kunnen wij jouw specifieke zaak voorleggen aan de kantonrechter.

Verdere vragen? Neem vrijblijvend contact op met Peter Huijbregts of Eva Bakker.

 

Meer weten? Neem contact op met: