Moonen Yachts komt in handen van Australisch echtpaar. De jachtenbouwer werd failliet verklaard, nadat de eigenaar in opspraak raakte. Bestuursvoorzitter Johan Dubbelman, al zestien jaar in dienst, blijft aan.
De vorige maand failliet verklaarde Brabantse bouwer van luxejachten Moonen Yachts maakt een doorstart. Curator Willem Berendsen heeft daarover met het Australische echtpaar Matthew en Louise Baxter een akkoord gesloten, maakte Moonen zaterdag bekend.
Matthew Baxter is volgens Moonen een succesvolle Australische zakenman die in 1972 de AM Group oprichtte, een wereldwijd actief industrieel concern, waarvan hij nog altijd uitvoerend president is. Het echtpaar wordt volledig eigenaar van de Brabantse scheepswerf.
Moonen was tot voor kort volledig eigendom van het Mexicaanse staalconcern AHMSA, waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van de staalmagnaat Alonso Ancira. Maar Ancira wordt door de Mexicaanse overheid beschuldigd van fraude en werd vorige maand aangehouden in Spanje. Na betaling van €1 mln werd hij op borgtocht vrijgelaten.
De arrestatie van Ancira vertraagde de overname van Moonen. Het bedrijf was al voor de arrestatie van de Mexicaan in gesprek met een potentieel nieuwe grootaandeelhouder, nadat de Mexicaan niet meer aan zijn financiële verplichtingen jegens de Brabantse jachtenbouwer kon of wilde voldoen. Inmiddels moest Moonen uitstel van betaling aanvragen en werd de vorige maand verleende surseance kort daarna omgezet in een faillissement.
Ten tijde van de uitspraak van het faillissement had Moonen nog 39 werknemers op de loonlijst staan. De luxejachtenbouwer meldde in het weekeinde dat de meerderheid van de werknemers een nieuwe aanstelling heeft gekregen en dus in dienst blijft. Moonen zegt ook dat de bestaande samenwerking met ‘lange termijn strategische partners’ en onderaannemers wordt versterkt. Niet bekend is hoe hoog de schuldenlast was van de jachtenbouwer.
Ook Johan Dubbelman, die al ruim zestien jaar bij het bedrijf werkt, blijft aan als ceo. 'Wij hebben vertrouwen in deze nieuwe investeerders en hebben het geloof dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een sterke toekomst voor Moonen Yachts', aldus Dubbelman in een schriftelijke verklaring. Financiële steun van de nieuwe eigenaren is ook bittere noodzaak, omdat Moonen al diverse jaren verlieslatend is.
‘Wij hebben vertrouwen in deze nieuwe investeerders en hebben het geloof dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een sterke toekomst voor Moonen Yachts’
Desondanks heeft het bedrijf een bekende naam in de internationale jachtenbouw. Met andere bekende Nederlandse spelers, zoals Oceanco, Amels (Damen), het eveneens Brabantse Heesen Yachts en het samenwerkingsverband Feadship, behoort Moonen tot de wereldtop.
In een toelichting zegt Dubbelman dat Moonen binnen twee jaar quitte zal spelen of weer winstgevend wordt. 'We hebben nu een stabiele en transparante aandeelhouder en de markt waarin we opereren groeit en is ook stabiel.' Moonen is gespecialiseerd in de bouw van luxe motorjachten tussen de 25 en 50 meter.
De nieuwe eigenaren zeggen in een persbericht onder de indruk te zijn geraakt van de 'Nederlandse kwaliteit' en het vakmanschap van de Brabanders. Met een 'sterk strategisch plan' willen ze de Brabantse werf nieuw leven inblazen en gezond maken. Het plan is de productie de komende maanden snel uit te breiden en met enkele nieuwe bouwprojecten te beginnen.
Moonen gaat nu vooral op voorraad bouwen: met de bouw van jachten wordt begonnen zonder dat er al een eigenaar of opdrachtgever is. Voordeel van die werkwijze is dat de levertijden korter zijn. Daarvoor is wel veel geld nodig. De nieuwe eigenaren zorgen voor voorfinanciering, zegt Dubbelman.
Bron: Financieel Dagblad