In deze zaak ging het om een franchiseovereenkomst die door de franchisegever is opgezegd, onder meer omdat de franchisenemer de franchisefee, IT-fee en reclame-fee niet betaalde. Franchisegever start een procedure en vordert betaling van deze vergoedingen. De franchisenemer verweert zich hiertegen en stelt zich op het standpunt dat hij niet tot betaling hoeft over te gaan, omdat franchisegever geen inzage heeft gegeven in c.q. verantwoording heeft afgelegd over de verschillende vergoedingen. De rechtbank komt tot de conclusie dat franchisegever inderdaad, in strijd met zijn verplichtingen, geen verantwoording heeft afgelegd over de in rekening gebrachte IT-fee en reclame-fee. Het gevolg daarvan is dat de franchisenemer niet tot betaling daarvan over hoeft te gaan. De vordering van franchisegever wordt gedeeltelijk afgewezen.
Franchisenemer beroept zich op artikel 7:916 BW en meer specifiek het tweede lid.[1] In dat artikel staat dat een franchisegever jaarlijks zijn franchisenemers dient te informeren in hoeverre de opslagen of andere financiële bijdragen betaald door franchisenemer in het voorgaande boekjaar, de kosten of investeringen dekken die franchisegever beoogd of heeft beoogd te dekken.
Kortom, indien je als franchisegever bijvoorbeeld een marketingvergoeding en een IT-vergoeding in rekening brengt bij je franchisenemers, dan dien je je franchisenemers te informeren in hoeverre de door hen betaalde kosten ook voor dekking van marketing- en IT-kosten zijn gebruikt. Het doel hiervan is franchisenemers in staat te stellen om na te kunnen gaan of de gevraagde vergoeding niet onredelijk hoog is.
Bij verantwoording over een marketingvergoeding kan je hierbij bijvoorbeeld denken aan het verstrekken van de offerte of de overeenkomst van een marketingbureau waarmee je in zee bent gegaan.
Uitgezonderd van deze verantwoordingsverplichting is de franchisefee. De franchisefee is namelijk bedoeld voor het gebruik en de ontwikkeling van de franchiseformule en niet ter dekking van een bepaalde kostenpost of investering.
Breng je als franchisegever verschillende geoormerkte vergoedingen bij jouw franchisenemers in rekening, zoals bijvoorbeeld een marketingvergoeding of IT-vergoeding? Dan dien je jaarlijks aan jouw franchisenemers ‘verantwoording’ af te leggen over de besteding daarvan. Doe je dit niet, dan zou een franchisenemer zich wel eens terecht op het standpunt kunnen stellen dat hij niet tot betaling daarvan over hoeft te gaan.
[1] Ondanks dat de Wet franchise formeel gezien niet van toepassing is op de franchiseovereenkomst, gaat de rechter wel mee in het betoog van de franchisenemer.