Namens een saneerder die vond dat hij ten onrechte aan de schandpaal werd genageld, probeerde LXA de openbaarmaking in een spoedprocedure bij de Rechtbank Rotterdam te voorkomen. En met succes. De rechter was van mening dat vooralsnog niet is gebleken dat de saneerder het Arbobesluit had overtreden. Volgens de rechter is daarom openbaarmaking van de overtreding in dit stadium van de procedure onrechtmatig.
Nog belangrijker is dat LXA de rechter er tevens van heeft kunnen overtuigen dat de Wet openbaarheid van bestuur geen basis biedt voor het publiceren van inspectiegegevens. Het doel van die wet is immers niet ‘naming and shaming’, maar het uitoefenen van controle op de overheid door burgers. Nu de overheid haar eigen besluiten niet publiceert, kan van een zodanige controle geen sprake zijn. De rechter heeft hierover geoordeeld dat het openbaarmakingsbeleid op dit punt voorbij lijkt te schieten aan het doel van de Wet openbaarheid van bestuur. Bovendien achtte de rechter het van belang dat thans nog onduidelijk is of de gepubliceerde inspectiegegevens worden verwijderd in het geval achteraf geoordeeld wordt dat de saneerder ten onrechte als overtreder is aangemerkt.
De kans is groot dat door deze uitspraak het gehele openbaarmakingsbeleid van de minister op de schop gaat. De uitspraak is daarmee dus niet alleen een mooie overwinning voor LXA, maar tegelijkertijd een belangrijke uitspraak voor alle saneerders die ten onrechte op de zwarte lijst zijn geplaatst.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u voorkomen dat uw onderneming op de website van I-SZW wordt geplaatst nog voordat u de boete in bezwaar of beroep heeft kunnen aanvechten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van asbest en openbaarmaking.
Lees meer:
Artikel op Cobouw: Arbeidsinspectie moet gegevens asbestovertreder geheim houden