ONTSLAG OP STAANDE VOET ONGELDIG EN ONTBINDING IN HOGER BEROEP AFGEWEZEN

ONTSLAG OP STAANDE VOET ONGELDIG EN ONTBINDING IN HOGER BEROEP AFGEWEZEN

26 september 2016

Op 23 augustus 2016 oordeelt het Gerechtshof te Den Haag over een zaak tussen de Bijenkorf en een 35-jarige salesmedewerkster. Deze medewerkster wordt door de Bijenkorf op 29 juli 2015 op staande voet ontslagen wegens diverse geconstateerde onregelmatigheden met het aankopen en retour brengen van kleding. Na het ontslag op staande voet vordert de werkneemster vernietiging van dit ontslag, tewerkstelling en doorbetaling van salaris. Op haar beurt vraagt de Bijenkorf om het ontslag op staande voet rechtsgeldig te verklaren en voor zover nodig – dus voorwaardelijk – de arbeidsovereenkomst te ontbinden voor het geval het ontslag op staande voet geen stand zou houden.

Procedure in eerste aanleg

De kantonrechter oordeelt dat geen sprake is van een rechtsgeldig ontslag op staande voet en veroordeelt tot doorbetaling van salaris vanaf de ontslagdatum maar ontbindt de arbeidsovereenkomst per 1 februari 2016.

Hoger beroep 

Beide partijen gaan in hoger beroep. De werkneemster vraagt om de ontbinding van de arbeidsovereenkomst ongedaan te maken dan wel haar – in plaats daarvan – een aanzienlijke billijke vergoeding toe te kennen. De Bijenkorf vraagt in hoger beroep om alsnog het ontslag op staande voet als geldig te oordelen en de werknemer te veroordelen tot terugbetaling van het loon dat de Bijenkorf inmiddels heeft betaald.

Met een uitgebreide toelichting en beargumentering oordeelt het gerechtshof uiteindelijk dat het ontslag op staande voet niet geldig is waarmee het verzoek van de Bijenkorf wordt afgewezen. Vervolgens oordeelt het Gerechtshof dat er onvoldoende grond was voor de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Het Gerechtshof oordeelt dat er geen sprake is van verwijtbaar handelen van de werkneemster terwijl ook niet gebleken is van een duurzame en ernstige verstoring van de verhouding tussen partijen.

De overwegingen van het Gerechtshof leiden ertoe dat de Bijenkorf wordt veroordeeld om het dienstverband met de medewerkster te herstellen met ingang van de datum waarop de kantonrechter de arbeidsovereenkomst had ontbonden. In feite is daarmee een ononderbroken dienstverband vanaf het ontslag op staande voet vastgesteld.

Consequentie uitspraak Gerechtshof

De consequentie van deze uitspraak van het Gerechtshof is dat het ontslag op staande voet wordt vernietigd, de uitgesproken ontbinding ongedaan wordt gemaakt, het loon moet worden doorbetaald vanaf de ontslagdatum tot ruim een jaar later en het dienstverband nog niet is geëindigd. Al met al een wijze les om zeker van je zaak te zijn bij het voornemen een medewerker op staande voet te ontslaan gegeven de grotere risico’s die aan een dergelijk besluit verbonden zijn onder de nieuwe spelregels van de WWZ. 

 

Bron: ECLI:NL:GHDHA:2016:2422

Auteur:
Meer weten? Neem contact op met: