Nu een maand voor de landelijke verkiezingen staan flexibele arbeidsrelaties nog nadrukkelijker in de belangstelling. De arbeidsmarkt is namelijk weer een belangrijk thema in de verkiezingsstrijd, in het bijzonder door de eerste ervaringen met de WWZ en meer recent met de Wet DBA. Zo staat de ketenregeling waardoor na 2 jaren een vast dienstverband ontstaat ter discussie en is beweging zichtbaar in de beeldvorming rond de duur van loondoorbetaling bij ziekte. Ook de veel besproken pensioenplicht voor ZZP-ers of de door sommigen gewenste verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers zal het verschil tussen flexibel en vast kunnen beïnvloeden.
Flexibele arbeidsrelaties staan dus momenteel vol in de belangstelling, maar tegelijkertijd bestaat er bij veel werkgevers onduidelijkheid over of en hoe nu efficiënt flexibele arbeidsrelaties te gebruiken. Flexibele arbeidsrelaties bieden werkgevers namelijk enerzijds kansen, maar leveren tegelijkertijd risico’s op. Ter illustratie:
Kortom: allemaal nieuwe ontwikkelingen waardoor flexibiliteit in de arbeidsovereenkomst door werkgevers soms als een risico wordt ervaren. Echter, dit is ten onrechte. Met de juiste contractvormen is het nog steeds mogelijk om op efficiënte wijze met een flexibele schil aan werknemers te werken. Onze advocaten voorzien u hierbij graag van advies.