Het heeft tot 6 juli jl. geduurd voordat eindelijk een ontbindingsverzoek op de i-grond is toegewezen. Aan deze eerste ontbinding op de i-grond gingen 13 gepubliceerde afwijzingen vooraf. De versoepeling die sommigen hadden verwacht (en op hadden gehoopt) leek dus in de praktijk uit te blijven. Rechters bleken zeer kritisch te kijken naar de ontbindingsverzoeken op de nieuwe i-grond. Bij nader onderzoek zijn twee duidelijke redenen te destilleren waarom deze rechters de ontbindingsverzoeken hebben afgewezen:
Toch is het dan eindelijk zo ver. Op 6 juli is de i-grond voor het eerst toegewezen door de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2020:2705). In deze zaak verzocht de werkgever, een logistiek dienstverlener, om ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een accountmanager. De werknemer zou disfunctioneren, en ook zou sprake zijn van een verstoorde arbeidsverhouding. Mochten deze twee gronden niet slagen, dan werd ontbinding verzocht wegens een combinatie van de hiervoor genoemde gronden.
Volgens de rechter had de werknemer onvoldoende de kans gekregen om zijn functioneren te verbeteren. Ook een ontbinding op de g-grond kon niet, omdat de verstoorde arbeidsverhouding in dit geval te zeer verbonden was met het vermeende disfunctioneren. Uiteindelijk heeft de rechter de arbeidsovereenkomst toch ontbonden, en wel op de cumulatiegrond. De g-grond was volgens de rechter namelijk wel bijna voldragen, omdat het wederzijds vertrouwen van partijen ondanks een afgerond mediationtraject niet was hersteld. Wel koos de rechter ervoor om de volle cumulatievergoeding van 50% van de transitievergoeding toe te kennen, omdat de werkgever steken had laten vallen door geen uitvoering te geven aan het verbetertraject.
Na ruim een halfjaar kunnen we de conclusie trekken dat (ook) de i-grond streng wordt uitgelegd. Toch liggen hier zeker kansen voor werkgevers, als niet één van de andere gronden ‘voldragen’ is maar voortzetting van de arbeidsovereenkomst toch geen mogelijkheid meer is. Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:
Mocht u over dit onderwerp vragen hebben, aarzel dan niet om één van de advocaten van ons team arbeidsrecht te raadplegen.