Wet Flexibel Werken, vaderschapsverlof, aanvullend verlof, betaald ouderschapsverlof. Zomaar enkele regelingen die afgelopen jaren zijn aangepast of waarvan is aangekondigd dat er plannen zijn om ze (weer) aan te passen. Veel werkgevers zijn het overzicht kwijt. En belangrijk voor de werkgever, wie betaalt wat? In dit artikel een overzicht, anno 2022, van eventuele mogelijkheden op grond van de wet. Dat wil zeggen dat alle werknemers, die aan de voorwaarden voldoen, hier een beroep op kunnen doen.
Van belang op te merken is dat in een CAO, handboek of arbeidsovereenkomst aanvullende of afwijkende afspraken kunnen staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat werknemer recht heeft op bijzonder of buitengewoon verlof bij familieomstandigheden of bijzondere gebeurtenissen of een hogere uitkering bij bepaalde verlofregelingen (dan het percentage dat de wet bepaalt).
Wet arbeid en zorg
Wet Flexibel Werken
Hieronder een korte toelichting per regeling.
Wie zwanger is en werkt heeft recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Voor partners is dat anders geregeld. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners van vrouwen die een kind hebben gekregen 1 werkweek vrij na de geboorte in plaats van twee dagen. Dit verlof wordt betaald door de werkgever en wordt ook wel vaderschapsverlof, partnerverlof of kraamverlof genoemd.
Voorwaarden:
Met ingang van 1 juli 2020 is de WET WIEG ingevoerd (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) en geldt een aanvullende geboorteverlofregeling van vijf werkweken. Deze vijf weken kunnen in één keer, maar ook verspreid worden opgenomen over het eerste halfjaar na geboorte.
Voorwaarden:
De heer X kan een verzoek tot ouderschapsverlof indienen bij werkgever. Ouderschapsverlof is (op dit moment nog) onbetaald en kan door beide ouders worden aangevraagd voor een periode van maximaal 26 x de arbeidsduur per week (104 dagen).
Voorwaarden:
Op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO) heeft een werknemer recht op zorgverlof voor zorgbehoevenden. Dit kan kortdurend zorgverlof zijn, maar ook langdurend zorgverlof.
Kortdurend zorgverlof ziet op maximaal 2x de arbeidsduur per week en als voorwaarde geldt dat niemand anders dan de heer X de zorg op zich kan nemen. Tijdens kortdurend zorgverlof betaalt werkgever (minimaal) 70% van het salaris door. Nu geen sprake is van een zieke die verzorging nodig heeft biedt kortdurend zorgverlof de heer X geen soelaas.
De Wet Arbeid en Zorg kent ook een langdurend zorgverlof. De heer X heeft het recht om langdurend zorgverlof aan te vragen voor de verzorging van zijn kind in geval van levensbedreigende ziekte. Het begrip ‘verzorging’ dient ruim te worden uitgelegd.
Langdurend zorgverlof is onbetaald en kan worden aangevraagd voor een periode van maximaal 6x de wekelijkse arbeidsduur per jaar.
Voorwaarden:
In geval van dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties heeft werknemer recht op een kort verlof. Het gaat om overmacht situaties die niet zijn voorzien. De duur van dit verlof hangt af van de calamiteit en de tijd die vereist is om de calamiteit op te lossen. Veelal is de duur beperkt tot een paar uur of enkele dagen. Werknemer houdt recht op zijn salaris tijdens het calamiteitenverlof.
De heer X heeft de mogelijkheid om zijn werkgever te verzoeken om een aanpassing van de arbeidsuren, werktijden of werkplek. Werkgever kan dit verzoek slechts afwijzen indien er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. Het ligt aan de functie of het mogelijk is dit in aangepaste vorm uit te voeren. Dit zal in overleg moeten worden vastgesteld.
Voorwaarden voor (structurele) aanpassing arbeidsovereenkomst:
Kortom, een verzoek indienen voor aanpassing van de arbeidsovereenkomst is een optie voor de heer X. Op deze manier kan hij minder gaan werken, wel levert hij dan een evenredig deel van zijn inkomsten in.
Met de invoering van de Wet WIEG en de aanstaande implementatie van de Europese richtlijn voor betaald ouderschapsverlof zijn er voor de heer X een aantal interessante tijdelijke mogelijkheden.
De wet voorziet uitsluitend in verlofregelingen die beperkt zijn qua duur. Het wordt niet redelijk geacht om een werkgever met een structureel probleem als gevolg van langdurige afwezigheid op te zadelen. Zou de heer X na afloop van de tijdelijke verlofregelingen structureel minder willen werken dan resteert alleen de mogelijkheid zijn arbeidsovereenkomst in omvang te verminderen.
Mocht u vragen hebben over de voorwaarden of mogelijkheden om het verlof anders in te roosteren, dan wel anderszins vragen over dit artikel, neemt u dan gerust contact op met een van de advocaten van Team Arbeidsrecht.