Volgens de rechter heeft Centric 'ernstig verwijtbaar gehandeld', door in juli 2019 Van der Stoel op non-actief te stellen en aan te sturen op ontslag. Het IT-bedrijf beweert dat Van der Stoel slecht functioneerde, maar de rechter vindt het vreemd dat dit in de achttien jaar dienstverband niet eerder is aangekaart. Omdat Centric het disfunctioneren niet aannemelijk kan maken, moet de ontslagvergoeding worden betaald en mag Van der Stoel bij een concurrent gaan werken.
Er woedt al maanden een bestuurlijke crisis bij de automatiseerder uit Gouda, die onder meer voor gemeenten en De Nederlandsche Bank werkt. Tot nu toe liepen al zeker vijf topmedewerkers na conflicten met Sanderink over naar de Belgische automatiseerder Cegeka. De voormalige ceo, coo en cfo stapten al op. De conflicten zouden volgens bronnen te maken hebben met de invloed van zelfverklaard cybersecurityspecialist Rian van Rijbroek.
In oktober had Van der Stoel al een kort geding aangespannen om zijn oude positie terug te krijgen. De rechter stelde Van der Stoel in het gelijk, maar dat mocht niet baten. 'Dit vonnis zegt niets', zou Sanderink hem gezegd hebben. 'Ik bepaal waar je werkt en niemand anders. Ook de rechter niet.'
Dit keer wilde Van der Stoel zijn functie niet meer terug. Beide partijen waren het eens dat er geen toekomst samen meer is. Het contract van Van der Stoel moet worden ontbonden, bepaalde de rechter. Sanderink moet ook de juridische kosten van €15.000 exclusief btw aan Van der Stoel betalen.