In oktober had Van der Stoel al een kort geding aangespannen om zijn oude positie terug te krijgen. Die was hij kwijtgeraakt na een vertrouwensconflict. De rechter stelde Van der Stoel in het gelijk, maar dat mocht niet baten. 'Dit vonnis zegt niets', zou Sanderink hem gezegd hebben. 'Ik bepaal waar je werkt en niemand anders. Ook de rechter niet.' Centrics advocaat betwist de uitspraken niet. Sanderink zelf was afwezig.
Van der Stoel zelf wilde in oktober zijn oude functie terug als directeur van een afdeling met achthonderd medewerkers. 'Hij functioneerde altijd goed. Over 2018 kreeg hij nog een bonus van 160% wegens uitzonderlijk goede resultaten', vertelt zijn advocaat, Peter de Boer van LXA.
Dit keer wil Van der Stoel zijn functie niet meer terug. Beide partijen zijn het eens dat er geen toekomst samen meer is. De zaak ging donderdag voornamelijk om de vraag of Centric 'ernstig verwijtbaar heeft gehandeld'. Die kwalificatie kan Van der Stoel een flink hogere ontslagvergoeding opleveren.
De automatiseerder uit Gouda, die onder meer voor verschillende gemeenten en De Nederlandsche Bank werkt, wil dit keer het risico voorkomen dat het opnieuw een hooggeplaatste verliest aan Cegeka. Tot nu toe liepen al zeker vijf topmedewerkers na conflicten met eigenaar Gerard Sanderink over naar deze Belgische automatiseerder. De conflicten zouden volgens bronnen te maken hebben met de invloed van zelfverklaard cybersecurityspecialist Rian van Rijbroek op het bedrijf.
Het ging onder meer om de voormalige ceo, coo en cfo. 'Cegeka is nu de belangrijkste concurrent van Centric', stelde Centrics advocaat Solveigh Bijkerk van BIJ advocaten. Centric eist daarom dat Van der Stoel niet ook nog mag overstappen.
De kans op een succesvolle lijmpoging was donderdag sowieso vervlogen. Op verzoek van de automatiseerder uit Gouda was zelfs de parketpolitie aanwezig in de rechtszaal. Henny Luijrink, onlangs opgeklommen tot boardmember van het IT-bedrijf, voelt zich zonder de politie niet veilig, vertelt hij de rechter. Voorafgaand aan een eerdere rechtszaak zou Van der Stoel volgens hem geweld gebruikt hebben.
Ook zijn eigen personeel zou bang zijn voor Van der Stoel. Om die reden vond Centric het naar eigen zeggen niet verantwoord hem zijn oude werkplek terug te geven, zoals de rechter had opgedragen.
'Onzin', zei advocaat De Boer over dergelijke beschuldigingen. 'Karaktermoord.' Hij benadrukte dat Centric geen van de aantijgingen heeft kunnen bewijzen. En telkens met andere beschuldigingen komt.
De rechter stelde dat veel van de argumenten die Centric gebruikte eerder al zijn genoemd en 'nu zonde van de tijd zijn'.
Centrics advocaat Bijkerk erkende dat het bedrijf niet altijd even 'chique' met Van der Stoel is omgesprongen. De nieuwe advocaat kiest daarmee een totaal andere lijn dan Jan Boogaard, die Centric in deze zaak eerder bijstond en liever de confrontatie aanging. Centric is bereid een transitievergoeding betalen, maar niet zo hoog als Van der Stoel wil.
Volgens Bijkerk is Centric na vervanging van het uitvoerende bestuur van richting veranderd. Sommige directeuren kunnen volgens haar mee in de 'de koers van een modern IT-bedrijf'. Anderen niet. Van der Stoel zou onvoldoende competent zijn. In juli was eigenlijk al duidelijk dat Van der Stoel weg moest, geeft de ook aanwezige niet-uitvoerend bestuurder Aike Schoots toe.
Daarnaast zou Van der Stoel te weinig uren maken en te nauwe banden onderhouden met medewerkers van Cegeka. 'Centric gunt iedereen zijn vrienden', zegt Bijkerk. Eraan toevoegend dat vriendschap met medewerkers van Cegeka toch wel ingewikkeld ligt. Het zou er zomaar toe kunnen leiden dat vertrouwelijke informatie weglekt. Bewijs daarvoor heeft ze niet, zegt ze er eerlijk bij.
Uitspraak: 27 februari.