Zo blijft u op de hoogte van alle laatste juridische ontwikkelingen
Van alle sancties van Inspectie SZW kan de preventieve stillegging worden gezien als de meest zware en vergaande sanctie. De financiële gevolgen voor een bedrijf zijn vaak niet te overzien.
De meest bekende sanctie van Inspectie SZW is de bestuurlijke boete. Minder bekend maar uiterst effectief is de dwangmaatregel.
Als Inspectie SZW een overtreding constateert van het Arbobesluit, dan kan hiervoor een Arboboete worden opgelegd. In onze praktijk zien we dat veel onduidelijkheid bestaat over de berekening van de Arboboete.
Als werkzaamheden (kunnen) leiden tot ernstig gevaar voor personen, dan is Inspectie SZW bevoegd om de werkzaamheden stil te leggen. Hoe ver reikt die bevoegdheid?
Tijdens onze cursussen voor omgevingsdiensten wordt vaak de vraag gesteld of toezichthouders kunnen controleren op de naleving van het Certificatieschema. Een algemeen antwoord is dan lastig te geven. Een voorbeeld maakt vaak een hoop duidelijk.
Het komt vaak voor dat op een saneringslocatie niet-geïnventariseerd asbest wordt aangetroffen. Het saneringsbedrijf laat dan een nieuwe inventarisatie maken en stelt het bevoegd gezag in kennis. Mag hij dan doorwerken? Of moet het bedrijf een nieuwe sloopmelding indienen?
Wanneer uw bedrijf een eis tot naleving krijgt opgelegd, lijkt er in eerste instantie misschien niet zoveel aan de hand. Toch kan een eis tot naleving verstrekkende gevolgen hebben voor uw bedrijf.
In onze praktijk merken we dat Inspectie SZW tijdens elk inspectiebezoek de RI&E opvraagt. Heeft het bedrijf geen RI&E, dan wordt direct een Arboboete opgelegd.
LXA The Law Firm procedeerde met succes tegen een stilleggingsbesluit van Inspectie SZW. De stillegging werd vernietigd door de bestuursrechter.